Светски дан без аутомобила, 22. септембар

 

Ученици наше школе, у пратњи својих учитеља и предметних наставника, обележили су, симболичном шетњом, Светски дан без аутомобила. Причало се овог 22. септембра, док смо били у улози пешака, колико су штетни по нашу планету Земљу издувни гасови које производе моторна возила... како на наш организам утиче када у школу долазимо бициклом, тротинетом, пешачењем у друштву другара, вожњом ролера  и скејта... Ученици другог и трећег разреда, пригодним цртежима на ову тему су украсили и школски хол и пренели важну поруку.

Овом приликом, у нашем граду је одржана  бициклистичка промотивна вожња у духу саобраћајне толеранције, те манифестација доделе бицикала ученицима основних и средњих школа који су се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима.
Амбасадор наше школе и награђен ученик на овој свечаној манифестацији био је Александар Цакић, наш бивши ученик.
Важност подстицаја младих генерација да се окрену еколошко прихватљивим видовима транспорта препознале су друштвено одговорне компаније које су и донирале бицикле за децу, то су ,,Шопинг центар Биг" Нови Сад, ,,Меркатор д.о.о.", ,,Неооланта д.о.о." и ,,Техноманија д.о.о.".
Александру, као и осталим учесницима, честитамо на заслуженим наградама и желимо да на овај начин промовишу визију града која се огледа у повећању броја бициклиста на улицама Новог Сада.

Овако смо се и ми приближили свим светским градовима који на овај начин доприносе да  ваздух буде чистији сваког 22. септембра, почевши са овом, сада већ традицијом, од 2000. године.