Историјат школе

ОСНОВНА ШКОЛА „ВЕЉКО ВЛАХОВИЋ“

Историјат школе:
Прва школска одељења за ученике из Шангаја отворена су 1962. године у згради данашње старе амбуланте. Први учитељи који су радили у Шангају били су Тинка Мартицки, Радмила Новаковић, Наталија Јефтић и Младен Мартицки.
Зграда у којој се школа данас налази, саграђена је 1969. године када је отворила своја врата одељењима свих 8 разреда. Школа је у почетку радила као огранак Основне школе „Ђура Даничић“ и имала 350 ученика, а настава се одвијала у две смене. У октобру 1977. године, одваја се од Основне школе „Ђура Даничић“ и наставља рад као самостална Основна школа „Вељко Влаховић“. Први директор је био Чедомир Вујасиновић. У школи је тада радило 7 учитеља и 19 наставника. Ученици су поред редовних предмета учили и мађарски језик и прву помоћ и заштиту, а од слободних активности постојале су: рецитаторска, драмска, фолклорна и музичка секција, млади хемичари, физичари, математичари и техничари; у спортском друштву била је фудбалска и гимнастичарска сецкија и шах.
Те далеке 1977. године наша школска фудбалска репрезентација је била првак Југославије. Имали смо три првака у џудоу који су освојили неколико златних и сребрних медаља на међународним такмичењима и школским олимпијадама и првакињу Балкана у пливању лептир стилом. Ученици су тада ишли на екскурзију у правцу Нови Сад, Бачка Топола, Суботица и Хоргош, записано је у Летопису школе.
Дугогодишњи директор школе у периоду, од 1984. до 2003. године, била је Миљка Јефтић. За то време је много уложено у осавремењавање школске зграде, опреме и инфраструктуре. Од 2003. до 2014. године, функцију директора школе обављала је Наташа Вујановић Ђумић. Тренд развоја и унапређења, како у материјално техничком, тако и у васпитно-образовном и културолошком смислу, наставља се и у овом периоду. Поред улагања у савремена наставна средства и помагала,школски намештај, климатизацију простора, редовног одржавања спољне и унутрашње фасаде, изглед школског дворишта, много енергије и труда улагано је у неговање сарадничких односа са бројним институцијама, организацијама и удружењима, а све с циљем унапређења живота и рада школе.Од 2015. године руковођење школом преузима Љубица Грубач.